Nu åker vi!

december 28, 2012 at 9:58 Andreas

I mellandagarna har vi gäster från Alingsås på besök. Inatt sov de 4 stycken i ett av våra rum på övervåningen och på morgonen dröp det av fukt på fönsterutorna. Detta fick mig att planera om lite och idag ska målet bli att få igång ventilationen till viss del i alla fall. Planen är att jag ska plugga röret under trappan som sedan ska gå till vardagsrummet. Jag hade tänkt att dra detta färdigt först innan allt annat kopplas in, men nu är prio att få hanterbar luft på övervåningen så att våra stackars gäster inte dukar under någon natt på grund av dålig luft.

image

Det är en hel del arbete som jag har framför mig idag, men med lite hjälp så kommer detta gå utmärkt! :)

image image

Sådär, detta var några av alla tillutfsventiler som är monterade under dagen.

image

Och så ihopkopplingar mot ventilationsaggregatet. På frånluften och tilluften har jag fasta ljuddämpare med längden 60 cm. På alla anslutningar har jag avslutat med en flexibel ljuddämpare om 60 cm för att få enklare kopplingar mot ventilationsaggregatet samt att minska risken för oljud ute i huset.

image image

Det var inte helt trivialt att borra upp detta grova hål ut genom fasaden. Efter lite gnetande och en halvt bränd borrmaskin senare så är jag i alla fall igenom så att vi kan få lite fräsch luft i huset. Det var inte helt utan nervositet som jag kopplade in elektriciteten till ventilationsaggregatet och lyssnade på det starta upp sakta men säkert. Jag gjorde en grundläggande konfiguration där jag satte igång aggregatet på 30% tilluft och 45% frånluft samt 100% värmeåtervinning.

Utifrån detta gick jag runt och lyssnade och till min lättnad kunde jag knappt höra något sus från någon av ventilerna. Det verkar som om jag har använt tillräckligt många ljuddämpare och dessutom som om valet av aggregat inte har varit helt fel. Ljudet var en otroligt viktig aspekt vid valet av aggregat.

Nu återstår det bara att se om det kommer bli någon imma på rutorna imorgon bitti, jag hoppas att luften är ren, torr och fräsch i alla rum på övervåningen… Vi får se.

Posted in: Ventilation | Garderob sovrum

Tags:

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading